Header Image

Hoe zet je een app in om klantgegevens te verzamelen?

De basis van een goede online marketingcampagne is een database met correcte en actuele data over jouw doelgroep. Deze data kun je namelijk inzetten om de échte wensen en behoeftes van de doelgroep te achterhalen. Pas jouw boodschap en campagne hier op aan voor een beter resultaat. 

Actuele data kan ingezet worden om de boodschap te personaliseren. Onderzoek wijst uit dat personalisatie van een marketingcampagne zorgt voor hogere resultaten en een betere klantbeleving. Kortom, met de juiste klantgegevens bespaar je kosten (want de doelgroep wordt specifieker) en verhoog je het rendement van de campagne. 

Welke klantgegevens zijn belangrijk?

De mogelijkheden om klantgegevens te verzamelen zijn eindeloos net als de beschikbare data. Hierdoor verlies je snel zicht op welke data je nu écht nodig hebt om jouw marketing te verbeteren. Welke gegevens heb je nodig en, misschien nog wel belangrijker, mag je verzamelen?

Soorten klantgegevens

Er zijn verschillende soorten klantgegevens die een goed beeld geven van de kenmerken van jouw doelgroep. Zo zijn er demografische gegevens, beschrijvende gegevens, gedragsgegevens en kwalitatieve gegevens. 

 • Demografische gegevens: Dit zijn gegevens waarmee je een persoon kunt identificeren. Denk hierbij aan naam, geslacht, leeftijd, adres of contactgegevens. Hieronder vallen ook de beroepsgegevens of informatie van sociale media accounts
 • Beschrijvende gegevens: Beschrijvende gegevens vertellen je meer over de beweegredenen van de doelgroep. Wat zijn hun karakteristieke eigenschappen, welke normen en waarden vinden ze belangrijk en welke problemen ervaren ze? Gebruik deze gegevens om in te spelen op de behoeften van de bezoeker 
 • Gedragsgegevens: Gedragsgegevens geven inzicht in de patronen van jouw doelgroep. Hoe gedragen zij zich online, wat is hun surfgedrag, hoe gebruiken ze sociale media. Als je weet via welk platform ze zoeken of hoeveel tijd ze op een online platform besteden dan kun je hier jouw klantreis op aanpassen

Kwalitatieve gegevens: Deze gegevens gaan over het sentiment van de bezoeker. Wat is hun motivatie om met jouw organisatie in contact te komen? En welke mening hebben ze over jouw activiteiten en/of jouw product of dienst? Kwalitatieve gegevens worden ook wel verzameld met social listening.

Wat mag wel én niet met klantgegevens

De wetgeving voor het verzamelen en verwerken van klantgegevens wordt steeds strenger. De belangrijkste regel is dat je altijd toestemming moet hebben om bepaalde gegevens op te slaan. Zonder toestemming mag je de klantgegevens op geen enkele manier gebruiken. Toestemming krijg je wanneer mensen akkoord gaan met de privacy verklaring of een contract aangaan. 

Verwerk in je privacy verklaring altijd welke gegevens je verzameld voor welke doeleinden en evalueer dit ook regelmatig. Verzamel je alleen noodzakelijke data die je écht in kunt zetten voor de juiste doeleinden? Bij het beantwoorden van deze vraag is het van belang deze volgorde aan te houden: 

 1. Wat wil je weten? 
 2. Waarom wil je het weten?
 3. Waarvoor ga je de data inzetten? 
 4. Hoe ga je de data verzamelen?

Vermijd deze valkuil

Een van de grootste valkuilen bij het rechtmatig verzamelen en inzetten van klantgegevens is het verzamelen van data op verschillende plekken. Zorg ervoor dat alle data overzichtelijk beschikbaar is in 1 database. Hierdoor kun je de gegevens makkelijker verwerken en power BI inzetten om de data te analyseren. 

Daarnaast voorkom je fouten in de boodschap en targeting omdat bepaalde informatie niet is samengevoegd. Een goed voorbeeld hiervan is het kopen van een kaartje voor een 18+ festival. De beschrijvende gegevens tonen aan dat iemand binnen de doelgroep van jouw evenement valt, maar uit de demografische gegevens blijkt dat deze persoon 17 jaar oud is. Als deze gegevens niet goed zijn gekoppeld kan het gebeuren dat deze persoon toch jouw marketing activiteiten te zien krijgt. 

Een oplossing voor het verzamelen van klantgegevens

Je kunt op verschillende manieren starten met het verzamelen van klantgegevens. Dit kan bijvoorbeeld met wedstrijden, bestellingen, evenementen, ticketverkoop of enquêtes. Belangrijk is dat je iemand beloond voor het delen van zijn/haar gegevens. Er moet een bepaalde waarde aan verbonden zijn. Fancee Software heeft een oplossing op de markt gebracht om al deze manieren te combineren. Namelijk in één app met één database en een beloningssysteem.

Klantgegevens verzamelen met de Fancee software app

Een app biedt jouw festival, evenement of locatie ontzettend veel mogelijkheden. Op het gebied van informatievoorzieningen, kaartverkoop en loyaliteit, maar vooral dus ook voor het verzamelen van klantgegevens. De app van Fancee Software biedt de mogelijkheid om door middel van ticketverkoop, spelletjes, wedstrijden en bestellingen alles te weten te komen over jouw doelgroep. 

hoe zet je de app in voor het verzamelen van data?

In de app worden verschillende features samengebracht waardoor gebruikers op één plek in al hun behoeften worden voorzien. Na het downloaden van de app moeten ze eerst een persoonlijk profiel aanmaken. Hiermee kunnen zij inloggen en op verschillende niveaus gebruik maken van de app. Voor betalende gebruikers zijn meer mogelijkheden beschikbaar. 

Na het inloggen krijgen de gebruikers toegang tot features als: 

 • Social wall en mediaplayer
 • Verschillende games 
 • De event agenda 
 • Ticket- en webshop
 • Lokale deals
 • Livestreams
 • Persoonlijke wallet

Upselling in een eigen app

Door de combinatie van onder andere een ticketshop, agenda en webshop zijn er veel mogelijkheden voor upselling. Je kunt jouw evenementen extra onder de aandacht brengen en de lancering van de kaartverkoop of nieuwe merchandising aankondigen met een push melding. 

Zie het zo: mensen die de app hebben gedownload krijgen de eerste mogelijkheid om kaartjes voor een evenement te kopen. Dit geeft ze een gevoel van exclusiviteit. Als ze een kaartje hebben gekocht krijgen ze later een push melding van de nieuwste merchandising. Dit zijn door de verzamelde klantgegevens wanna-haves die aansluiten op de actuele wensen van de doelgroep.

De database van de app registreert in welke evenementen mensen geïnteresseerd zijn, welke soort merchandising ze leuk vinden en meer. Met deze informatie kun je vervolgens nieuwe, verbeterde evenementen en merchandising aanbieden. 

Wil je meer weten over het inzetten van een app om klantgegevens te verzamelen? Neem dan contact met ons op

Festivals and Parties Games
Iphone Scherm Splash Mediaplayer
Museums and Experiences Check In
agenda event locations and stadiums