Header Image

Social listening: waarom is het zo belangrijk?

In Nederland zijn ruim 13,7 miljoen Nederlands van 15 jaar en ouder actief op social media. De gebruikers spenderen gemiddeld 97 minuten per dag aan social media met flinke uitschieters onder jongeren. Geen wonder dus dat jij jouw doelgroep, welke deze ook is, kunt vinden online. 

Newsfeed

Samen delen zij miljoenen berichten per dag. Leuke berichten, zakelijke berichten, positief maar ook negatief. Social media staat bekend omdat het gebruikers de mogelijkheid geeft om hun mening te uiten. Zo ook over jouw merk, festival of evenement. 

Hoe hou jij miljoenen berichten in de gaten om te weten wat er over jouw merk wordt gezegd? Precies, dat kan niet. Daar heb je hulp bij nodig. Deze hulp is er in de vorm van social listening. 

Wat is social listening?

Social listening geeft merken de gelegenheid om online berichten te monitoren, analyseren en erop te reageren. Hiermee kunnen zij in gemakkelijk in kaart brengen wat er online over hun merk wordt gezegd, maar ook door wie. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van de doelgroep analyse en reputatie management. 

Vaak wordt social listening verward met social monitoring. Social monitoring is echter gericht op het monitoren, verzamelen en analyseren van data en cijfers. Bijvoorbeeld relevante hashtags, hoe vaak het merk wordt genoemd en de engagement rate. Social listening gaat hierin nog een stap verder. 

Social listening kijkt naar het sentiment achter de data. Het helpt bedrijven om in kaart te brengen wat de reputatie van het merk is en hoe mensen zich bij het merk ‘voelen’. Dit wordt ook wel ‘social media sentiment’ genoemd. Vervolgens geeft een goede social listening tool jou de mogelijkheid om ook actie te ondernemen op wat je online signaleert. 

Hoe zet je het in?

Dat social listening van grote waarden kan zijn voor jouw merk is inmiddels bekend. Maar waar kun jij het allemaal voor inzetten? We nemen even als voorbeeld social listening voor een festival. 

Ga het gesprek aan met (potentiële) bezoekers

Social listening is bij uitstek de basis voor een goede klantenservice. Je kunt snel social media gebruikers opsporen die iets over jouw festival hebben gezegd. Hierdoor wordt het makkelijker om op de berichten te reageren en het gesprek aan te gaan. De ultieme vorm van engagement. (Potentiële) bezoekers voelen zich hierdoor gehoord én gezien. 

Signaleer een probleem voordat het een crisis wordt

Positieve berichten zijn leuk om te lezen. Maar soms kan het ook mis gaan. Bijvoorbeeld wanneer de ticketshop crasht, er bij een bepaalde bar op festival de voorraad op is of als het te druk is bij een van de uitgangen. Met social listening spoor jij deze problemen snel op en kun je anticiperen voordat het een crisis wordt. Bijvoorbeeld door een bericht te delen dat bij uitgang A rustiger is en de ticketshop snel weer online komt. 

Vind pijnpunten

De informatie die mensen online delen, kan een goudmijn zijn voor festival producenten. Het geeft je inzicht in wat werkt en vooral ook wat niet. Wat stoort mensen tijdens de ticketverkoop? Weerhoudt de parkeersituatie mensen ervan om naar een festival te gaan? Of vinden mensen de prijs van de tickets veel te hoog? Met social listening ontdek jij de pijnpunten die mensen ervan weerhouden om jouw festival te bezoeken. 

Zet fans in als ambassadeurs 

Met social listening hou jij in de gaten wie er veel over jouw festival praat. Hiermee onderscheidt een bezoeker zich van een fan. Is iemand ontzettend enthousiast op social media? Dan kan het waardevol zijn om met deze persoon te ‘connecten’ en een verdere samenwerking te bespreken. Zo kun je fans inzetten als ambassadeurs of influencers. 

Meer weten over social listening? Neem contact met ons op.